Fångarna på Fortet är en älskad svensk TV-klassiker som har utmanat och underhållit deltagare och tittare i decennier. Men vad vet vi egentligen om det som händer bakom de tjocka fortväggarna?

Här är tio saker du kanske inte visste om denna spännande show.

  1. Fort Boyard är ett riktigt fort: Fortet, som ligger utanför Frankrikes västkust, byggdes under 1800-talet för att skydda landet från attacker via Atlanten. Det är först i modern tid som det omvandlats till TV-studiornas äventyrliga lekplats.
  2. Inte bara en svensk succé: Fångarna på Fortet har producerats i över 30 länder runt om i världen, vilket gör det till ett av de mest internationellt anpassade TV-programmen någonsin.
  3. Kändistätt: Genom åren har otaliga svenska kändisar deltagit, allt från idrottsstjärnor till musiker och skådespelare.
  4. Tigrarna var äkta: I programmets tidigare säsonger användes riktiga tigrar för att vakta fortets skatter. Av uppenbara säkerhetsskäl och djurskyddshänsyn använder man numera inte levande tigrar i programmet.
  5. Hemliga gångar och rum: Fortet är en labyrint av hemliga gångar, rum och fällor, många av vilka aldrig visas i TV. Produktionsteamet fortsätter att skapa nya utmaningar för att hålla programmet fräscht och spännande.
  6. En utmaning att filma: Att filma på ett historiskt fort mitt i havet kommer med sina utmaningar, inklusive transporter till och från fortet, anpassning av utrustning och hantering av det oförutsägbara havsvädret.
  7. Programmet har sin egen ”spökstad”: Närliggande till fortet finns en liten by som under säsongerna tjänar som boende för produktionsteam och deltagare. Byen står tom resten av året.
  8. Det finns ingen återvändo: När deltagarna väl är på fortet finns det inga butiker eller moderna bekvämligheter. All mat och utrustning måste föras över från fastlandet.
  9. Rekord i antal deltagare: Under programmets långa historia har tusentals deltagare tagit sig an fortets utmaningar, vilket gör det till ett av de största äventyrsprogrammen i svensk TV.
  10. En global inspiration: Fångarna på Fortet har inspirerat liknande program världen över, inklusive ”The Crystal Maze” i Storbritannien, som delar många likheter med det svenska formatet.

Fångarna på Fortet är mer än bara ett TV-program; det är en del av svensk kultur sedan 90-talet och säkert många år framöver.