Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

5 anledningar till att vi firar svenska nationaldagen – varför firar vi Sveriges nationaldag den 6 juni?

Den svenska nationaldagen firas den 6 juni. Den markerar början på sommaren och är en av de viktigaste helgdagarna i Sverige. Här är fem anledningar till varför vi firar den svenska nationaldagen.

Dagen var en inofficiell nationaldag fram till 1916, då den instiftades som svenska flaggans dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag. Idag firar mer än hälften av befolkningen denna dag och den har blivit en viktig del av den svenska kulturen.

Här är fem anledningar till varför vi firar den svenska nationaldagen.

  1. Det är ett firande av vår frihet och demokrati.
  2. Vi får gratis lediga dagar från jobbet! Om du har turen att ha ett jobb där du själv kan välja när du vill ta ut semesterdagar kan den 6 juni vara ett bra tillfälle att ta ledigt från jobbet så att du kan umgås med dina vänner eller familjemedlemmar som bor långt ifrån varandra. Det är också ett utmärkt sätt att tillbringa tid utomhus om du har suttit inne hela vintern!
  3. Det är ett tillfälle för oss alla att träffas och njuta av varandras sällskap, äta god mat och dricka mycket kaffe!
  4. Vi bär vita och gula kläder (färgerna på vår flagga) som ett sätt att visa stolthet över vår kultur, vårt arv och våra traditioner samt visa respekt för dem som kämpade för vår frihet under krigs- och konflikttider.
  5. Vi firar också för att vi har mycket att vara tacksamma för – ett vackert land med härliga människor som lever i fred med varandra oavsett ras eller religion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *