Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

De dyraste råvarorna – hur dyr kan en maträtt bli egentligen?

Matlagning är nog något som de flesta av oss har gett oss på. Åtminstone ett fåtal gånger. Och ofta kommer man i kontakt med påståendet att framgång ligger i valet av råvaror. Men gäller det även de riktigt dyra valen? Vi har tittat på några av världens mest dyra och eftertraktade råvaror.

En vanlig anledning till varför många väljer att laga sin egen mat är att det i många fall leder till lägre mastkostnader. Men inte nödvändigtvis. För att sätta perspektiv på saker och ting har vi valt ut några råvaror som definitivt kommer att göra din matlagning till en riktigt dyr upplevelse.

1. Belugakaviar

Belugakaviar kommer från den förhållandevis okända fisken husblosstör.   På grund av dess ställning som utrotningshotat så är dess kaviar såväl kontroversiell som hett eftertraktad. Om du hittar den i butiken så kan du förvänta dig att få betala upp till 130 000 kronor per kilogram. Eller 130 kronor om du nöjer dig med ett kryddmått. 

2. Färsk vit tryffel

Vit tryffel, Tuber magnatum, är en svamp som förekommer i ett fåtal delar av södra Europa. Den anses vara något utav en delikatess. Kombinationen av dess ovanlighet och den stora efterfrågan har gjort att en normalstor svamp kan säljas för ungefär 18 000 kronor. Hur många kan man tänkas behöva för en omelett?

3. Saffran

För svenskar är saffran på sätt och vis en hushållskrydda. Samtidigt är den tillräckligt exklusiv för att anses vara en av världens mest eftertraktade kryddor. Så stor är efterfrågan att mycket av den saffran som säljs egentligen är safflorolja, som även kallas för falsk saffran. Vill man vara säker på att få äkta vara kan man därför behöva betala ända upp till 76 000 kronor per kilogram. Om man nu verkligen behöver så mycket.

4. Kobebiff

Kobebiff kommer från boskap som är exklusiva för prefekturen Hyōgo i Japan. De är ett resultat av särskild framavling och är kända för att ge världens mest eftertraktade kött. Kilopriset på en kobebiff kan nämligen hamna på 10 000 kronor, vilket innebär att man får betala närmare 1700 för en stek. Frågan är om man har råd med resten av måltiden.

5. La Madeline au Truffe från Knipschildt

Amerikanska Knipschildt har gjort sig kända för att saluföra världens mest dyra chokladtryffel. Man får nämligen betala 2115 kronor per tryffel. Det innebär att en normalstor chokladask med ett lager går för 52 875 kronor. Hur motiverar de priset? Genom att fylla den med äkta perigordtryffel. Kanske något att överväga istället för den sedvanliga Aladdinasken. Men kom ihåg att äta den så snabbt som möjligt, för hållbarheten är nämligen bara sju dagar från dess att den lämnar produktionsledet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *