Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

De dyraste samlarsakerna från filmer – nästan orimligt dyra saker!

Att samla på minnesprylar och rekvisita från filmer, eller memorabilia, som de engelskspråkiga säger är oerhört populärt. I sakens natur ligger att priset stiger i förhållande till sakens roll i filmen och filmens popularitet. Därför kan priserna verkligen skena. Men hur dyrt kan de bli?

Vi har gjort en djupdykning i auktionsarkiven och tagit en närmare titt på de allra dyraste samlargrejerna som härstammar från kända filmer. I många fall handlar det om prylar som i en annan kontext skulle anses vara billig rekvisita, men i detta hänseende förvandlas till verkliga dyrgripar.

1. Robby – Förbjuden värld (1956) 

Science-fiction filmen Förbjuden värld från 1956, engelsk titel Forbidden Planet, är på många sätt förhållandevis okänd i Sverige. Men i ursprungslandet USA har den en redig kultstatus. Som en av de första filmrobotar med personlighet så blev karaktären roboten Robby snabbt en ikon för såväl filmen i sig som för idén om en automatiserad framtid. Den 21:a november 2017 så såldes han för hela $5,375,000 på auktion till en anonym samlare, vilket i svensk valuta motsvarar dryga 45,5 miljoner konor. Därför är det i skrivande stund den dyraste filmrelaterade samlarprylen som sålts. Filmentusiaster kan även notera att Förbjuden värld var en av Leslie Nielsens mest framträdande dramatiskaroller innan han helhjärtat bytte till komedier.

2. De fega lejonet – Trollkarlen från Oz (1939)

Trollkarlen från Oz var en enorm händelse för en hel generation barn, och fortsätter väcka fantasin hos även den mest förhårdnade vuxen. När det fega lejonets dräkt 2014 såldes för $3,100,000, motsvarande 26,2 svenska miljoner kronor så var det en tydlig markör för dess ikoniska status. Bör vi nämna att den numera består av en blandning av lejon- och människohår efter omfattande restaurering?

3. Han Solos pistol – Stjärnornas krig (1977)

Oavsett om Han Solo eller Greedo sköt först så har Han Solos pistol en nästan mystisk ställning när det kommer till samlarsaker från filmer. Efter över 40 år i samma persons ägor så såldes denna träpistol 2018 för $550,000, eller ungefär 4,6 miljoner svenska kronor. Även om det kanske är en toppnotering för dyra filmprylar så är det definitivt den dyraste träpistol som någonsin har sålts.

3. Hooverboard – Tillbaka till framtiden 2 (1989)

Aldrig har så många förhoppningar och drömmer krossats som när det blev uppenbart att skateboards bara kan flyga på film, åtminstone om det handlar om att sväva längre än vad man kan med hjälp av en 360 aerial. Men en anonym samlare verkar tydligen vägra ge upp drömmen om en äkta hooverboard och köpte 2018 originalet från filmen för $28,800, vilket motsvarar kring 234 000 svenska kronor. Nämnvärt för att man aldrig ska ge upp hoppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *