Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

De mest chockerande ögonblicken i Melodifestivalens historia

Återupplev de mest chockerande stunderna från Melodifestivalen genom tiderna, inklusive skandaler, oväntade vinnare och otroliga framträdanden.

Melodifestivalen är en av Sveriges mest älskade underhållningshändelser. Varje år samlas tusentals svenskar för att se de bästa musikartisterna tävla om en plats i Eurovision Song Contest. Men under årens lopp har det funnits många ögonblick som har chockat publiken och förändrat vägen för tävlingen.

Här är de mest chockerande ögonblicken i Melodifestivalens historia.

Skandaler och kontroverser

 • Lill Lindfors (1986): Under den svenska finalen 1986, uppträdde Lill Lindfors med en provokativ och kontroversiell framträdande som väckte stor debatt.
 • 1999: Ett framträdande av Dr. Alban skapade en stor debatt efter att han hade en framträdande dansare som bar en kostym som liknade en naziuniform.
 • 2003: Carola Häggkvist vann tävlingen med låten ”Främling”, men möttes med kritik efter att hon hade använt en playback-spår under sin framförande.
 • Charlotte Perrelli (2008): Charlotte Perrelli’s framträdande av ”Hero” vid Melodifestivalen 2008 blev en stor besvikelse efter att hennes mikrofon gick sönder under hennes sång. Trots detta fortsatte hon sjunga och vann till slut tävlingen.
 • Robin Bengtsson (2017): Robin Bengtsson vann Melodifestivalen 2017 med låten ”I Can’t Go On”, men hans framträdande skapade kontrovers efter att det uppstod tekniska problem med ljus och rörlig scen. Detta ledde till en diskussion om teknikens roll i tävlingen och dess påverkan på artisternas framträdanden.

Oväntade vinnare

 • Herreys (1984): Trots att de inte var favoriter inför tävlingen, vann Herreys den svenska finalen med låten ”Diggi-Loo Diggi-Ley” och gick sedan vidare till att vinna Eurovision Song Contest samma år.
 • 1991: Monica Törnell vann tävlingen med låten ”En dag”, trots att hon inte hade varit en favorit bland oddssättare.
 • 2008: Charlotte Perrelli vann tävlingen med låten ”Hero”, trots att hon hade fått låga poäng från tittare i tidigare omgångar.
 • Loreen (2012): Loreen vann Melodifestivalen 2012 med låten ”Euphoria” och blev en oväntad vinnare efter att ha gått från en outsider till en stark favorit. Låten blev sedan en stor hit över hela världen.
 • Måns Zelmerlöw (2015): Måns Zelmerlöw vann Melodifestivalen 2015 med låten ”Heroes” och förvånade publiken med sin seger efter att ha varit en lång odds-favorit. Han gick sedan vidare och vann Eurovision Song Contest samma år.

Otroliga framträdanden

 • 2000: Tone Norum och Dr. Alban hade en oförglömlig duett under tävlingen, som fick publiken att stå upp och jubla.
 • 2002: Jan Johansen gjorde en minnesvärd framträdande med låten ”Se på mig”, som gjorde honom till en av tävlingens mest älskade artister.
 • Anna Book (2009): Anna Book’s framträdande av ”Sambalanço” vid Melodifestivalen 2009 fängslade publiken med sin starka röst och unika musikstil.
 • Eric Saade (2011): Eric Saade’s framträdande av ”Popular” vid Melodifestivalen 2011 var en ögonöppnare för publiken, med hans energi och rörelser på scenen som förtrollade publiken.

Melodifestivalen har varit en del av svensk underhållning i över 60 år och har skapat många minnesvärda ögonblick under den tiden. Skandaler, oväntade vinnare och otroliga framträdanden har alla bidragit till att göra tävlingen till en av Sveriges mest eftertraktade underhållningshändelser varje år.

Oavsett om du är en lojal tittare eller bara nyfiken på musikscenen i Sverige, är Melodifestivalen en tävling som du inte vill missa. Saker som chockat med Melodifestivalen genom tiderna har gjort tävlingen till en oemotståndlig och spännande upplevelse för musikälskare över hela landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *