Att sanningen finns därute råder det nog ingen tvekan om. Men ibland är den väldigt svårfunnen. Och i vissa fall så verkar det som om den är så hemsk att ingen riktigt vill ta tag i den. Vi har gjort en djupdykningen i sanningens ödesmarker och tittat några av de allra mest obehagliga oförklarade händelserna. Vad tror du egentligen hände?

Vi människor verkar ha en inbyggd vilja att inte lämna saker och ting ouppklarade. Detta kanske förklarar varför många av oss dras till de oförklarliga händelser som ingen lyckats förklara. Men vilka av dem är egentligen mest obehagliga?

1. Olyckan vid Djatlovpasset

I början av 1959 så försvann en grupp studenter som hade begett sig på en skidexpedition i de norra Uralbergen kring ryska Sverdlovsk Oblast. Efter en räddningsexpedition hittade man deras trasiga tält fullt av gruppens kläder, men helt tomt på människor. Allt eftersom började man hitta kroppar utspridda runt omkring området. Samtliga med helt eller delvis svårförklarade skador. Många förklaringsmodeller har presenterats. Snöskred? Militärtester? Väderfenomen?

Den enda gemensamma nämnaren i händelsen är att ingen enskild sak kan förklara allt som hände. Varför valde expeditionens deltagare att lämna tältet utan lämpliga kläder? Och hur kommer det sig att inget i omgivningen antyder skalv eller naturhändelse?

2. USS Nimitz och Tic Tac-ufot

Intresset för utomjordingar har präglat mänskligheten ända sedan antikens civilisationer. I ett modernt hänseende fick det hela en nytändning under 90-talet i och med populariteten av TV-serier såsom X-files och filmer likt Independence Day. Men vad som varit okänt fram tills nyligen är att amerikanska regeringen även i verkligheten spenderat både tid och pengar på att undersöka förekomsten av utomjordingar. Mest intressant är nog att de visat sig ha videobevis som talar för att vi kanske inte är helt ensamma i kosmos.

I Slutet av 2004 så la Amerikanska stridspiloten David Fravor märke till att flygande objekt i formen av en Tic Tac-godis. Vad som gjorde allt extra mystiskt är att objektet rörde sig på ett sätt som inte följde fysikens lagar. Allt fångades av såväl radar som kamera. Men vad var det? Ingen vet.

3. Bockstensmannen

Bland svenskar så har Bockstensmannen en särställning bland olösta mysterier. Och på många sätt sammanlänkar händelsen medeltidshistoria med ett sedvanligt mordmysterium. Allt började när den då tolvårige men i framtiden blivande brevbäraren och lokalpolitikern Thure G. Johansson upptäckte kroppsdelar i en mosse i närheten av sitt barndomshem. Efter kontakt med polis och myndigheter så konstaterades att man hade en väldigt mångfacetterad situation på händerna. Kroppen var från 1300-talet och så bevarad att den kunde misstas för ett samtida mord. Vad som gjorde saker oerhört mystiska var att kroppen hade genomborrats av tre ålar, varav en gick genom hjärtat.

Men vad hade hänt Bockstensmannen? Enligt lokala legender så var han utsänd av någon av regenterna under folkungatiden för att säkerställa skatteunderlag eller rekrytera till krig. Det har även spekulerats att han kan ha varit präst. Hur som helst är man säker på att han dog till följd av våld men utan rån som motiv, vilket är ett tydligt tecken på att hans närvaro antagligen inte uppskattas. Mer än så vet man inte.