Många har vuxit upp med tillgång till ett flertal klassiska NES-spel. Och som en av världens mest populära spelkonsoler är dess spel än idag eftertraktade av såväl samlare som de som helt enkelt vill spela dem. Men vilka är dyrast?

På sätt och vis var det oväntat att de gamla spelen skulle bli populära samlarobjekt. Men nu sitter vi här dryga fyrtio år efter Nintendo Entertainment System (NES) lanserades och kan förundras över de hiskeliga summor som spelen genererar. Så följ med när vi tittar närmare på de som säljs för högst belopp.

1. Family Fun Fitness: Stadium Events (1987)

Detta var ett väldigt speciellt spel. De som var ute efter spelglädje hade nog valt Track & Field istället. Men med Stadium Events fick man en särskild gympaplatta som innebär att man kunde styra spelkaraktären med fötterna istället för de sedvanliga händerna. Huruvida det var en bra idé eller inte kan vi låta vara osagt. Men numera är spelet så ovanligt att det ibland värderas till hela 400 000 kronor. Ångrar du att du inte köpte det på tiden då det begav sig?

2. Little Samson (1992)

Ett helt OK spel som blev mer populärt i framtiden. Då det lanserades precis vid övergång från NES till SNES så blev försäljningssiffrorna ganska dåliga. Inte så mycket för att det är något fel på spelet utan helt enkelt för att tiden sprungit ifrån 8-bitarssystemen. Numera kan spelet gå för 26 000 kronor så länge skicket är perfekt. 

3. Nintendo World Championships (1990)

Denna kassett massproducerades aldrig utan var ett resultat av ett samarbete mellan Nintendo och den populära speltidningen Nintendo Power. Endast 20 uppsättningar framställdes vilket har gjort det till det kanske mest eftertraktade spelet till NES. Rent krasst så är det bara Super Mario Bros, Rad Racer och Tetris inproppade i en och samma förpackning. Men här är det ovanligheten som trissar upp priset till 250 000 kronor. 

4. DuckTales: Gold (2013)

Detta är något så konstig som en nyutgåva i retroutförande. För att fira lanseringen av en remastrad version av DuckTales så släppte Capcom 2013 en NES-kassett i guld som nyutgåva av DuckTales från 1989. Och för att göra saker och ting ännu mer konstiga så blev nyutgåvan mer eftertraktad än originalet. Numera går den för dryga 17 000 kronor.

5. Cheetahmen II (Opublicerat, 1993)

Vill du ha en dålig spelupplevelse är det här ett bra val. Men anledningen att det är eftertraktat är att det är ett opublicerat spel som trots detta finns tillgängligt på spelkassett. Innan man bestämde sig för att stryka utvecklingen av spelet så producerades nämligen ett dryga tusental testkassetter med 6 av de 10 planerade banorna. Har man tur kan man hitta detta spel för 15 000 kronor. Men kom ihåg att spelvärdet är minimalt, och att man gör sig själv en tjänst om man undviker det.