Att vara bakfull är jobbigt. Visst, det är inte det värsta som kan hända dig, men jag tror att man kan säga att ingen ser fram emot en baksmälla på morgonen efter en helkväll. Med det sagt finns det flera vanliga symptom på baksmälla och att känna till dem kan ge dig en viss förståelse för vad du upplever – och vad du kan göra för att må bättre!

Svettning

Svett är ett vanligt symptom på baksmälla. Svettning orsakas av kroppens reaktion på alkoholen och kan vara ett tecken på alkoholförgiftning, uttorkning eller värmeutmattning.

Huvudvärk

Huvudvärk är ett vanligt symptom på baksmälla. Om du är bakfull är din kropp uttorkad, vilket kan ge huvudvärk. Det är därför som det är bra att dricka mycket vatten för att minska svårighetsgraden av dina bakfyllesymtom – och det är också därför det är en bra idé att ta aspirin innan alkoholen når ditt system (även om vissa experter säger att aspirin faktiskt kan förvärra uttorkningen).

Trötthet

Trötthet är en överväldigande känsla av trötthet. Den kan orsakas av sömnbrist, uttorkning eller alkoholpåverkan.

Trötthet kan också orsakas av sömnbrist, vilket är anledningen till att personer med baksmälla är mer benägna att känna sig trötta än de som inte har druckit och som har haft en god natts sömn.

Uttorkning kan också bidra till trötthet – alkoholrelaterad uttorkning gör att du kissar oftare och förlorar vatten genom svett (vilket innebär att du behöver ännu mer vatten).

Du kanske undrar ”Varför dricker vi inte bara vatten?”. Och det var precis vad jag tänkte när jag började dricka alkohol vid 21 års ålder! Men oavsett hur mycket vatten du dricker när du är påverkad kommer effekterna av baksmällan att kvarstå tills din kropp återgår till det normala efter att du sovit ut eller nyktrat till.

Torkad mun

Har du en torr mun? Ett av de vanligaste symptomen på baksmälla är muntorrhet. Detta orsakas av uttorkning, som kan lindras genom att dricka vatten. Att dricka vatten kan också hjälpa mot andra symtom, som huvudvärk och trötthet. Det är viktigt att dricka mycket vatten när du är bakfull eftersom det kan hjälpa dig att känna dig bättre och piggare.

Allmänt obehag

Du kan uppleva ett visst allmänt obehag:

  • Yrsel
  • Illamående
  • kräkningar
  • Sömnighet (eller sömnlöshet)
  • Suddig syn eller känslighet för ljus, buller och lukter.

Att ta med sig: Dessa är alla vanliga symtom på baksmälla!

Du kanske har undrat vad symptomen på baksmälla är. Här får du veta det!

  • Huvudvärk: Det vanligaste symptomet på baksmälla är förmodligen huvudvärk. Oavsett om det är bultande eller bara en irriterande pulserande känsla i tinningarna har du förmodligen huvudvärk om du är bakfull.
  • Illamående: Om du känner dig illamående efter att ha druckit för mycket alkohol på en utekväll med vännerna är chansen stor att du har fått några baksmällssymptom ombord.
  • Yrsel: Det kan vara kopplat till uttorkning eller kanske till och med något slags influensavirus (eller både och!). Hur som helst, om du upplever detta symptom så kan det vara dags att gå till sängs istället för att gå ut igen ikväll!

Slutsats

Det är lika tråkigt som uppenbart: drick mindre. Eller drick i alla fall mer vatten för att hålla vätskebristen i kontroll under kvällen. Varannan vatten är faktiskt inte en så dum idé!