På senare år har uppmärksamheten kring per- och polyfluorerade alkylsubstanser, mer känt som PFAS, ökat dramatiskt. Dessa kemikalier, som ofta kallas för ”evighetskemikalier” på grund av deras förmåga att inte brytas ner i naturen, har hittats i en mängd olika konsumentprodukter. Deras närvaro är oroande eftersom vissa PFAS kan vara skadliga för människors hälsa, med potentiella risker som inkluderar cancer, hormonstörningar och immunsystempåverkan.

Här är en lista över vardagsprodukter där PFAS ofta kan hittas, vilket ger en indikation på hur utbredd denna kemikalie verkligen är.

Produkter som ofta innehåller PFAS

  1. Non-stick köksredskap – Många stekpannor och andra köksredskap har en non-stick beläggning som kan innehålla PFAS för att förhindra att maten fastnar.
  2. Vatten- och fläckavvisande tyger – Kläder, möbler och mattor behandlade för att vara motståndskraftiga mot fläckar och vatten kan innehålla PFAS.
  3. Matförpackningar – Vissa snabbmatsförpackningar, pappersmuggar och matlagningspapper är behandlade med PFAS för att förhindra läckage av fett och vätska.
  4. Brandsläckningsskum – Används främst av räddningstjänster, innehåller ofta PFAS på grund av dess effektivitet i att släcka bränder orsakade av olja och gas.
  5. PFAS i Smink och kosmetika – Vissa smink- och hudvårdsprodukter kan innehålla PFAS för dess vattenavvisande egenskaper.
  6. Rengöringsprodukter – PFAS kan finnas i en del rengöringsmedel för dess fettlösande egenskaper.
  7. Utomhusutrustning – Campingutrustning såsom tält och ryggsäckar som behandlats för att vara vattenavvisande kan innehålla PFAS.
  8. Industriella produkter – Många industriella processer och produkter, inklusive vissa typer av färg och lack, använder PFAS för dess unika egenskaper.
  9. PFAS i insjöfisk – Fisk som fångas i insjöar kan ackumulera PFAS från förorenat vatten, vilket gör det till en potentiell källa till PFAS-exponering för människor.

Vad kan man göra?

Medvetenhet är det första steget mot förändring. Som konsument kan man göra medvetna val genom att söka efter PFAS-fria produkter och stödja företag som arbetar för att fasa ut dessa kemikalier från sina produkter. Det är också viktigt att pressa på politiker och företag för strängare regleringar och bättre märkning av produkter som innehåller PFAS.

PFAS är en global fråga som kräver åtgärder på alla nivåer av samhället. Genom att göra medvetna val och kräva transparens kan vi alla bidra till en säkrare och hälsosammare miljö för oss själva och framtida generationer.