Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

De 5 läskigaste dokumentärerna – kan du hantera verkligheten?

Det sägs att sanningen alltid är konstigare än fiktion. Och efter att du har tittat närmare på några av dessa dokumentärer är vi övertygade om du kommer att hålla med. Här kommer några av de allra mest läskiga dokumentärerna som kommer att förändra hur de ser på omvärlden.

Vi har gjort en djupdykning i arkiven och tittat på några av de mer skrämmande dokumentärerna. Såväl kända som okända. Medan vissa av dem är regelrätt obehagliga så kommer andra att skrämma dig utan att du ens märker det förrän du börjar fundera på vad du egentligen såg.

1. Cropsey

På Staten Island i amerikanska delstaten New York finns en ihärdig legend om något okänt som rövar bort barn. I denna dokumentär från 2009 hittar filmskaparna kopplingar mellan legenden, psykvården och den på många sätt obegriplige brottslingen Andre Rand.

2. Collapse

Det här är dokumentär från 2009 som inte är läskig i ett traditionellt hänseende. Den kommer antagligen inte att skrämma dig. Men efter att du har sett den så kommer du ha en gnagande känsla av att allting inte står riktigt rätt till i vår moderna värld.

3. Madness in the Fast Lane

De svenska tvillingarna Ursula and Sabina Eriksson är mer kända i Storbritannien än de är i hemlandet. Anledningen är att de i mitten av 2008 plötsligt började uppföra sig irrationellt under en bussresa. Efter att ha blivit avsläppta så sprang de ut på en motorväg, blev påkörda och attackerade polis och ambulanspersonal som kommit ditt för att hjälpa dem. Ingen kunde förklara beteendet och allt från allvarlig psykisk sjukdom till demoner har presenterats som alternativ.

4. Terms and Conditons May Apply

Vad händer egentligen med all information som vi frivilligt delar med oss via sociala medier? Och hur mycket kan man lära sig om en människa om pusslar ihop flera fristående bitar av data? Denna dokumentär från 2013 utforskar vad internet, mobiltelefoner och surfplattor har gjort med det som vi förr i tiden kallade för anonymitet.

5. Thomas Quick – att skapa en seriemördare

För Sture Bergwall del så började hans avvikande beteende redan i ung ålder. Och på många sätt eskalerade allt i stadig takt när han högg ned en person i Uppsala, begick grovt rån i samband med att han höll en hel familj som gisslan och helhjärtat gav sig in på en livsbana kantad degeneration. Allt kulminerade i att han under slutet av 80-talet och 90-talet började erkänna allehanda mord och försvinnanden. Med Christer van der Kwast, Seppo Penttinen och Sven Å Christianson i spetsen för sakfrågorna så dömdes Sture Bergwall under sitt dåvarande namn Tomas Quick till mord efter mord. Under 2000-talet så cementerades många av domarna av dåtida justitiekansler Göran Lambertz vilket i stor utsträckning omöjliggjorde granskning

När journalisten Hannes Råstam släppte sin dokumentär om Thomas Quick så blev det däremot uppenbart för alla att saker och ting inte stått rätt till. Utöver tillbakadragna erkännanden och domstolsförfaranden som gränsar till fars så verkar det som att Sverige konstruerat världens mest kända fiktiva seriemördare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *