Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

Fyra vanliga kreditkortsavgifter som du behöver känna till innan du tecknar ett kreditkort

Kreditkort kan vara en ekonomisk räddare i nöden, och om du använder dem klokt kan du få alla möjliga förmåner. Men som med allt annat i livet finns det alltid en hake: kreditkortsavgifter. Om du till exempel inte är försiktig med hur mycket kreditkortsskulder du bygger upp eller vilka kort du använder när du gör internationella inköp, kan dessa avgifter uppgå till hundratals kronor per år och mer. I den här artikeln tittar vi på de vanligaste kreditkortsavgifterna och vad de betyder för din ekonomi.

Årlig avgift.

  • Årligen: Varje år, på kreditkortets årsdag.
  • Om du betalar för ett kreditkort är det viktigt att hålla ett öga på den här avgiften. Årsavgifterna kan variera, så det är viktigt att veta vad du kommer att betala innan du tecknar dig och binder dig till en plan.

Avgift för utländska transaktioner.

Vad är en avgift för utländska transaktioner?

En utländsk transaktionsavgift tas ut när du använder ditt kreditkort utanför landet. Det kan hända när du köper något på nätet, hyr en bil utomlands eller hämtar kontanter i en bankomat. Avgiften kan vara så hög som 3 % av varje köp som görs i en utländsk valuta (en skillnad mot köp i landet som kanske inte har några tillhörande avgifter).

Vem betalar den: Du gör det! Om du inte drabbas av dessa avgifter och önskar att de inte fanns. I så fall bör du överväga att säga upp ditt kort helt och hållet och hitta något som passar bättre för dina behov – och som tur är finns det gott om alternativ där ute! Vem betalar inte: Alla som bor utomlands eller arbetar utanför sitt hemland under en längre tid bör kontrollera med sin bank innan de ansöker om nya kort så att de vet vilken typ av avgifter de kommer att få betala (om det finns några). Vilka konton tar inte ut denna avgift?

Förseningsavgift.

En förseningsavgift är en avgift som läggs till ditt saldo om du inte betalar din korträkning i tid. Storleken på denna avgift varierar beroende på kreditkortsföretag, men den kan vara hög.

  • Vill du undvika denna avgift? Se till att du betalar hela saldot på förfallodagen varje månad, eller åtminstone gör en betalning innan den avgiftsfria perioden löper ut och undviker att drabbas av ränteavgifter.
  • Om du inte har möjlighet att betala av hela ditt kontoutdrag, be om en räntefri betalningsplan så att du kan förbli ekonomiskt ansvarsfull utan att straffas med onödiga avgifter.

Avgift för kontantförskott.

En förskottsavgift är en avgift som tas ut när du använder ditt kreditkort för att få kontanter.

Förskottsavgiften tas ut till en högre ränta än räntan för köp. Förskottsbetalningsavgifter tas ut utöver ränteavgifterna.

Det är alltid viktigt att känna till hela listan över kreditkortsavgifter som du måste vara medveten om.

Kom ihåg att det inte är alla kortutgivare som tar ut en avgift för att göra betalningar via telefon eller personligen, så det är något att hålla utkik efter.

Om din betalning inte går igenom på grund av otillräckliga medel och/eller övertrasseringsskydd kan detta också leda till att en extra avgift tas ut.

Det vanligaste exemplet är när du reser utomlands och använder ditt kort i en bankomat som tar ut en avgift för utländska transaktioner utöver vad växelkursen är (som kan vara ganska hög). Om din bank inte själv tar ut internationella transaktionsavgifter kommer dessa avgifter troligen att föras vidare också – så se till att de ingår i alla beräkningar innan du tar fram plånboken!

Slutsats

Kreditkortsavgifter kan vara förvirrande och är ofta en källa till frustration för många konsumenter. Men när du väl förstår vilka olika typer av avgifter som korten tar ut och hur du undviker dem, blir det lättare att hantera dina kreditkortsskulder – och du kanske hittar lite utrymme i din budget för andra saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *