Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

focus photography of woman hand with peace sign

Lista över Svenska fredspristagare som gjort avtryck i historien

Det finns många anledningar till att vara stolt över Sverige, och en av dem är de enastående individer som har tilldelats Nobelpriset i fred för sitt arbete med att främja fred och förståelse mellan nationer.

Här är en lista över några av de mest minnesvärda svenska fredspristagarna.

Klas Pontus Arnoldson och Fredrik Bajer

År 1908 delade dessa två herrar på Nobelpriset i fred för deras ansträngningar att lösa konflikter och främja försoning. Deras arbete ansågs vara ett viktigt steg mot fred och förståelse mellan två självständiga stater.

Hjalmar Branting och Christian Lous Lange

1921 års pristagare, Hjalmar Branting tillsammans med Christian Lous Lange, hyllades för deras insatser för Nationernas förbund och för deras arbete med internationellt samarbete, vilket är fundamentalt för freden.

Nathan Söderblom

1930 års pristagare, Nathan Söderblom, erkändes för sitt arbete som kyrkans ledare där han strävade efter att skapa en gemensam kristen plattform för fred, ett arbete som visar på religionens roll i fredsprocessen.

Dag Hammarskjöld

Som den enda postumt tilldelade fredspristagaren från Sverige, 1961, hyllas Dag Hammarskjöld för att ha etablerat ett effektivt och oberoende FN-sekretariat och för att ha intagit en självständig position gentemot stormakterna.

Alva Myrdal

1982 års pristagare, Alva Myrdal, tillsammans med Alfonso García Robles, belönades för sitt arbete som företrädare för ett alliansfritt Sverige. De arbetade aktivt för att övertyga världens supermakter om vikten av avväpning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *