Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

Sveriges mörkaste brottshistoria: Värsta mördarna genom tiderna

Lär dig om några av de mest kända och skrämmande mördarna i Sveriges historia. Vi tar en närmare titt på det tre värsta. Samt deras motiv, metoder och öden.

Sverige har alltid haft en stark rättsstat, men det har inte hindrat vissa människor från att begå de värsta brotten i landets historia. Mördare som har gripits och dömts för sina handlingar har ofta skapat rubriker och diskussioner i media och samhället. Här tänker vi ta en närmare titt på några av de mest kända mördarna i Sveriges historia, deras motiv och metoder, samt öden efter deras brott.

De värsta mördarna i Sveriges historia:

  1. John Ausonius
  2. Thomas Quick
  3. Sveriges första seriemördare, Gustaf Hedenstierna

John Ausonius – den skjutande rasisten

John Ausonius, född 1954, är kanske en av de mest kända mördarna i Sveriges historia. Han är känd för sin våldsamma serie av skjutningar i Stockholm och Uppsala under 1991, där han sköt 11 människor, varav nio omkom. Ausonius hade en kärna av rasism i sina brott, då de flesta av hans offer var invandrare. Han dömdes till livstids fängelse för sina brott.

Thomas Quick – en mördare med många ansikten

Thomas Quick, född 1950, är känd för att ha erkänt och därefter nekat flera mord, inklusive ett antal utomlands. Hans berättelser om morden var ofta ologiska och motsägelsefulla, och han har också ändrat sina erkännanden flera gånger under rättegången. År 1994 dömdes han till livstids fängelse för morden, men hans dom omtalades ofta som den mest kontroversiella i Sveriges rättshistoria.

Gustaf Hedenstierna – Sveriges första seriemördare

Gustaf Hedenstierna, född 1860, var Sveriges första kända seriemördare. Han dömdes för mord på tre kvinnor, men det tros att han mördade flera andra kvinnor runt om i Sverige. Hedenstiernas motiv var ofta rån och han dödade sina offer på brutala sätt. Han hängdes för sina brott 1892 och hans historia har sedan dess inspirerat många kriminalromaner och filmer.

Varför begick de värsta mördarna i Sveriges historia sina brott?

Det finns ingen entydig förklaring till varför människor begår mord, men det är viktigt att förstå de bakomliggande orsakerna för att förhindra liknande brott i framtiden. Här är några av de vanligaste orsakerna som har kopplats till de värsta mördarna i Sveriges historia:

  1. Rasism och hat mot invandrare – John Ausonius motiv till sina mord var en kärna av rasism och hat mot invandrare.
  2. Psykiska störningar – Thomas Quick hade en lång historia av psykiska störningar och hans brott har ofta kopplats till en sådan störning.
  3. Ekonomiska motiv – Gustaf Hedenstierna begick sina mord för att stjäla från sina offer, vilket visar på ekonomiska motiv bakom hans brott.

Är dom värsta mördarna i Sveriges historia fångade och dömda?

Ja, samtliga i denna lista har gripits och dömts för sina brott. Men John Ausonius, Thomas Quick och Gustaf Hedenstierna är några exempel på mördare som dömdes till livstids fängelse för sina brott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *