Visste du att det simmar runt omkring 30 olika arter av fiskar i våra svenska vatten? Vi har samlat ihop en lista över några av dom vanligaste firrarna.

Abborre

Abborre är en sötvattenslevande fisk som jagar i stim och tillhör familjen abborrfiskar och släktet Perca. Abborren är den fisken som är absolut mest vanlig att stöta på och kanske inte heller så överraskande den som fritidsfiskare uppskattar som allra mest. Bara syrehalten i vattnet är tillräckligt hög för dem så kan de leva i i stort sett alla möjliga olika vattendrag.

Gädda

Du har säkert hört talas om gammelgäddan? Inte så konstigt, men tanke på hur vanlig denna fisk är i våra vatten. Gädda är en fiskart som oftast står still i vattnet, gärna på djupare sådana och lurar på sina byten. Gäddan har en långsträckt, spolformad kropp, med mycket stort gap. Huvudet är stort och nosen uppifrån tillplattad. Bukfenorna sitter långt bakom bröstfenorna, och den lilla ryggfenan sitter långt bak.

Gös

En ganska så långsträckt med en längd på upp till 130 centimeter och dess kroppsform beskrivs bäst som spolformad. Om man ser en Gös så kan man tydligt urskilja dess släktskap med Abborren. Skillnaden är dock att Gösens kropp är något längre och att den därtill också kan växa sig mycket större än vad Abborren kan. Det finns många goda recept på gös.

Lax

Det här är en typ av Atlantfisk som vandrar långt och tar sig fram genom Sverige med hjälp av olika älvar och åar där de också en gång fötts. Lax förökar sig i sötvatten men tillbringar större delen av sitt vuxna liv i havet. Där äter den sig tjock på sill och tobis för att sedan återvända till sitt ”hemvatten”.

Mört

Mörten är en av Sveriges vanligaste sötvattensfiskar. Den finns över hela landet. Mörten lever som regel i kanten av sjön, men om vattnet är grumligt kan de också hålla sig längre ut från stranden. För att enklast känna igen en Mört när man ser den så kan man spana in dess röda fenor, rödfärgade ögon och silvriga rygg.

Kummel

Kummeln är en långsmal fisk med två ryggfenor och en analfena. Kummel kan väga upp till 15 kilo och den svenska rekordkummeln vägde 11,82 kilogram. Fisken har ett underbett och munnen samt gälhålan är svarta. Kummel är en mycket populär matfisk och det finns flera goda och smaskiga kummel recept att prova! Visste du förresten att Kummel vanligtvis används i fiskpinnar (bland andra fisksorter) och att man kan göra fiskpinnar i airfryer?

Kolja

Koljan har liksom torsken en skäggtöm under hakan, men skiljes från torsken genom sin ljusare färgteckning, med mörk sidolinje och en karakteristisk mörk, oregelbunden fläck under och invid sidolinjen, under första ryggfenan. Kolja kan väga upp till 17 kilo och bli över 1 meter lång och kolja en utmärkt god fisk att ha till middag.