Listisar.se

Din bästa källa för aktuella, roliga och intressanta listor.

Couple with Popcorn on Yellow Tumbler

Världens 10 bästa filmer enligt Rotten Tomatoes – och vinnaren överraskar!

Rotten Tomatoes är en populär filmrecensionsajt som använder ett ”Tomatometer”-system för att ge filmer en procentuell rankning baserad på samlade recensioner från kritiker och publik.

Här är deras topprankade filmer, en lista som spänner över flera decennier och genrer. Från dramatik i gammal god stil till nyskapande berättelser, är detta verkliga filmpärlor. Men den oväntade vinnaren är kanske inte den du tror!

1. L.A. konfidentiellt (1997)

”L.A. Konfidentiellt” är en snårig thriller som utspelar sig i 1950-talets Los Angeles, där tre poliser med olika metoder och motiv försöker lösa en serie mord. Filmen är känd för sin skarpa dialog och starka skådespelarinsatser.

2. Gudfadern (1972)

”Gudfadern”, regisserad av Francis Ford Coppola, är en episk berättelse om en maffiafamilj under efterkrigstiden i USA. Filmen är berömd för sin djupa dramatisering av makt och moral och anses vara en av de största filmerna genom tiderna.

3. Casablanca (1942)

I ”Casablanca” möter vi Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i en tidlös kärlekshistoria under andra världskriget. Filmen är fylld med oförglömliga citat och en gripande berättelse om kärlek och uppoffring.

4. De sju samurajerna (1954)

Den japanska klassikern ”De sju samurajerna”, regisserad av Akira Kurosawa, handlar om en by som anlitar sju samurajer för att skydda dem från banditer. Filmen är banbrytande för sin berättarteknik och djupgående karaktärsutveckling.

5. Parasit (2019)

Bong Joon-hos ”Parasit” är en sydkoreansk svart komedi och thriller som kritiskt utforskar klassklyftor i det moderna samhället. Filmen vann fyra Oscar, inklusive för bästa film, och har hyllats för sin innovativa handling och skarpa sociala kommentar.

6. Schindlers list (1993)

Steven Spielbergs ”Schindlers list” skildrar den sanna historien om Oskar Schindler, en tysk affärsman som räddade över tusen judiska arbetare under förintelsen. Filmen är känd för sin emotionella kraft och realistiska porträttering av en mörk tid i historien.

7. Top Gun: Maverick (2022)

Uppföljaren till den ikoniska ”Top Gun” från 1986, ”Top Gun: Maverick” har Tom Cruise åter i huvudrollen som piloten Maverick. Filmen blandar nostalgi med ny teknik och högoktaniga flygscener som imponerar på en ny generation.

8. Toy Story 2 (1999)

”Toy Story 2” är en uppföljare som många anser överträffar originalet. Denna animerade äventyr från Pixar utforskar värdet av vänskap och lojalitet när Woody räddas från en samlare och återförenas med Buzz Lightyear och de andra leksakerna.

9. Chinatown (1974)

”Chinatown”, regisserad av Roman Polanski, är en neonoir-film som utforskar korruption och moraliska dilemma i 1930-talets Los Angeles. Jack Nicholson spelar en privatdetektiv som dras in i en komplicerad intrik av bedrägeri och mord.

10. Storstadshamn (1954)

”Storstadshamn” är en amerikansk drama från 1950-talet med Marlon Brando i huvudrollen som en före detta boxare som kämpar mot korruption på arbetsplatserna vid New Yorks hamnar. Filmen är dramatisk och emotionellt laddad, vilket cementerar dess status som en klassiker.

Läs mer hos Rotten Tomatoes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *